Συχνές ερωτήσεις

Διαβάστε προσεκτικά τις ερωτήσεις που ακολουθούν. Πιθανότατα θα σας λύσουν πολλές απορίες. Έχουμε απαντήσει στις πιο συχνές από αυτές. Εάν παρ' όλα αυτά δεν βρήκατε απάντηση στην απορία σας στείλτε μας ένα email και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

01. Πως μπορώ να διαλέξω το κιτ που χρειάζομαι;
02. Ποιές είναι οι κατηγορίες των κιτ;
03. Δε θέλω να κάνω τη μετατροπή. Μπορείτε εσείς, ή να μου συστήσετε κάποιον άλλο;
04. Δεν έχω καθόλου ποδήλατο. Μπορείτε να αναλάβετε εσείς τα πάντα;
05. Πόσα χλμ. μπορώ να κάνω με μια φόρτιση;
06. Τι σημαίνει εμβέλεια χωρίς πεντάλ;
07. Πως φορτίζω τις μπαταρίες μου;
08. Πόσο χρόνο διαρκεί η φόρτιση;
09. Μπορεί να φορτίζονται οι μπαταρίες όταν κάνω πεντάλ ή όταν φρενάρω;
10. Τι είναι η εγγύηση που δίνετε;
11. Πόσα χρόνια διαρκούν οι μπαταρίες;
12. Πόση είναι η κλίση σε ανηφόρα που μπορώ να ανέβω;
13. Το όλο σύστημα είναι αδιάβροχο;
14. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα χρειάζονται ειδική συντήρηση;
15. Μήπως το μοτέρ ασκεί υπερβολική δύναμη στους δίσκους ή την αλυσίδα;
16. Μπορώ να ποδηλατώ χωρίς τη χρήση του μοτέρ ή μόνο με τη χρήση του;
17. Το Κιτ χρησιμοποιεί χειρόγκαζο ή το μοτέρ δουλεύει μόνο όσο ποδηλατώ;
18. Μπορεί να υπερθερμανθεί το μοτέρ;
19. Ποιό είναι το νομικό καθεστώς για τα ηλεκτρικά ποδήλατα;
20. Σε πόσο καιρό θα παραλάβω το κιτ μου μετά τη παραγγελία;
 
01. Πως μπορώ να διαλέξω το κιτ που χρειάζομαι;
Μπορείτε να δείτε και να επιλέξετε το κιτ της αρεσκείας σας από το μενού Κιτ Ηλεκτρικών ποδηλάτων. Επιπλέον κατά την επιλογή έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε τις φωτογραφίες των υλικών που επιλέγετε και φυσικά τις τιμές τους.

02. Ποιές είναι οι κατηγορίες των κιτ;
Στο ActiCon δεν έχουμε χωρίσει τα κιτ σε κατηγορίες. Για εμάς κάθε επιλογή κιτ είναι μοναδική κατηγορία διότι δουλεύουμε το κάθε κιτ ανεξάρτητα ώστε να το προσαρμόσουμε στο ποδήλατό σας. Δε δημιουργήσαμε ένα κιτ φασόν που να ταιριάζει περίπου ή κάποιες φορές λίγο περισσότερο αλλά ποτέ ακριβώς σε αυτό που θέλετε για το ποδήλατό σας.

03. Δε θέλω να κάνω τη μετατροπή. Μπορείτε εσείς, ή να μου συστήσετε κάποιον άλλο;
Η μετατροπή μπορεί να γίνει εύκολα από εσάς, με τις οδηγίες που υπάρχουν στη τεχνική μας υποστήριξη σε άλλη σελίδα αυτού του ιστοχώρου. Σε περίπτωση όμως που δε θέλετε αναλαμβάνουμε εμείς τη τοποθέτηση του κιτ της επιλογής σας. Η επιπλέον επιβάρυνση εξαρτάται από το είδος του κιτ που ζητήσατε και τα αξεσουάρ που το συνοδεύουν. Η μικρότερη επιβάρυνση για τοποθέτηση του απλούστερου κιτ ξεκινάει από τα 80€ και ανεβαίνει ανάλογα με τη πολυπλοκότητα (π.χ. κατασκευή θήκης μπαταριών, χτίσιμο μπαταριών κλπ.). Σε κάθε περίπτωση προτιμάμε να κάνουμε εμείς την εγκατάσταση ώστε να ρυθμίσουμε και το ποδήλατο ανάλογα με τις απαιτήσεις σας.  Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μας φέρετε το ποδήλατό σας στο εργαστήριο.

04. Δεν έχω καθόλου ποδήλατο. Μπορείτε να αναλάβετε εσείς τα πάντα;
Φυσικά. Επιλέξτε τη μάρκα, το μοντέλο και βρείτε τη χαμηλώτερη τιμή στην αγορά. Εμείς θα το αγοράσουμε και θα σας το μεταπωλήσουμε σε τιμή χαμηλώτερη από από αυτή που βρήκατε στην εγχώρια αγορά. Κατόπιν θα σας το μετατρέψουμε σε ηλεκτρικό με το κιτ και τα αξεσουάρ της επιλογής σας.

05. Πόσα χλμ. μπορώ να κάνω με μια φόρτιση;
Η εμβέλεια εξαρτάται αποκλειστικά στο πόσο χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική υποβοήθηση σε σχέση με τα πετάλια ανάλογα βέβαια και με το βάρος σας. Συντηρητική χρήση, την οποία εμείς καθορίζουμε, για χρήση μόνο σε ανηφόρες ή για να επιταχύνετε μετά από σταμάτημα, θα σας δώσει 30 - 40 χλμ. χρησιμοποιώντας μπαταρίες 10 αμπερωρίων ή 40 - 50 χλμ. με αυτές των 12 αμπερωρίων. Η τυπική εμβέλεια, που περιλαμβάνει συντηρητικά σκληρή χρήση, ανέρχεται στα 25 χλμ. περίπου για μπαταρίες 12 Ah.

06. Τι σημαίνει εμβέλεια χωρίς πεντάλ;
Η εμβέλεια χωρίς πεντάλ εξαρτάται άμεσα από το πόσο γρήγορα οδηγείτε. Με συγκρατημένες ταχύτητες στα 15 - 20 χλμ/ώρα θα καλύψετε μια απόσταση περίπου 25 χλμ. με μπαταρίες των 12 Ah. Εάν πηγαίνετε γρηγορότερα, η εμβέλειά σας θα μειωθεί σύντομα.

07. Πως φορτίζω τις μπαταρίες μου;
Βάλτε το φορτιστή των μπαταριών σε μια κοινή πρίζα 230V. Βάλτε την άλλη του άκρη στην ειδική υποδοχή των μπαταριών. Σας τονίζουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε το σωστό φορτιστή για τη δική σας ασφάλεια πρωτίστως αλλά και να αποφύγετε τη καταστροφή των μπαταριών.

08. Πόσο χρόνο διαρκεί η φόρτιση;
Οι μπαταρίες Λιθίου - Φωσφαλτίου μπορούν να φορτιστούν σε δύο - πέντε ώρες με το κατάλληλο φορτιστή. Έχετε υπ' όψιν σας ότι τα ηλεκτρικά ποδήλατα δεν είναι όπως τα άλλα οχήματα. Από τη στιγμή που δε μπορείτε να μείνετε ακινητοποιημένοι λόγω χαμηλής ή νεκρής μπαταρίας (έχετε τα πετάλια για κίνηση) αγνοείστε εντελώς τους χρόνους φόρτισης και φορτίζετε τις μπαταρίες σας όποτε σας δίνεται η ευκαιρία. (στο γραφείο, στο κατάστημα, στο σπίτι του φίλου ή της φίλης που είναι και εντελώς δωρεάν).

09. Μπορεί να φορτίζονται οι μπαταρίες όταν κάνω πεντάλ ή όταν φρενάρω;
Όχι. Η φόρτιση των μπαταριών όταν κάνετε πετάλι δεν είναι αποδοτική. Μπορεί να γίνει φόρτιση κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος (regenerative braking) όπως στα αυτοκίνητα, αλλά στο ποδήλατο δεν υπάρχει τόση ενέργεια ώστε να ανακτηθεί με το τρόπο αυτό. Η αναζωογόνηση από το φρενάρισμα δουλεύει στα αυτοκίνητα διότι αυτά ζυγίζουν εκατοντάδες κιλά και αρκετή ενέργεια που χρειάζονται για να προωθηθούν, μετατρέπεται σε ορμή. Τα ποδήλατα είναι ελαφρά και με πολύ λίγη ορμή. Η περισσότερη ενέργεια που χρησιμοποιείται για να κινήσει ένα ποδήλατο αναλώνεται στο να υπερνικήσει την αντίσταση του αέρα. Η αναζωογόνηση από το φρενάρισμα ανακτά μόνο την ορμή και έτσι μπορεί να ανακτήσει, στη καλύτερη περίπτωση, μόνο κάποια εκατοστά ενέργειας προώθησης. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η αναζωογόνηση από το φρενάρισμα (Regen braking) δημιουργεί επιπλέον φορτίο όταν κάνετε πετάλι. Το φορτίο αυτό είναι αρκετό ώστε να ακυρώνει το οποιοδήποτε κέρδος ενέργειας θα κερδίζατε. Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες δείτε τη σχετική σελίδα από το μενού Νέα.

10. Τι είναι η εγγύηση που δίνετε;
Ένα χρόνο εγγύηση για όλα τα εξαρτήματα οδήγησης της ηλεκτροκίνησης εκτός από τα στάνταρντ εξαρτήματα του ποδηλάτου. Ένα χρόνο εργασίας εάν η μονάδα επιστραφεί σε εμάς. Τέλος ένα χρόνο εγγύηση για τυχόν κατασκευαστικό ελάττωμα στις μπαταρίες LiFePO4 (Λιθίου - Φωσφαλτίου) που δίνουμε εμείς.

11. Πόσα χρόνια διαρκούν οι μπαταρίες;
Οι μπαταρίες ιόντων Λιθίου - Φωσφαλτίου καθορίζονται από τους κατασκευαστές ότι διαρκούν για 1500 πλήρεις εκφορτίσεις. Αυτό αντιστοιχεί σε πολλά χρόνια κανονικής χρήσης. Κάνει όμως κανείς κανονική χρήση;
Σκληρή χρήση σε υψηλά ρεύματα μειώνουν σημαντικά τη ζωή των μπαταριών. Η ζωή τους εξαρτάται άμεσα από το πως ποδηλατείτε, πόσο μεγάλη μπαταρία χρησιμοποιείτε και άλλους παράγοντες όπως θερμοκρασία λειτουργίας, πρακτικές φόρτισης κλπ. Οι μεγάλες μπαταρίες γενικά ταλαιπωρούνται λιγότερο και έτσι διαρκούν περισσότερο. Ο ρυθμιστής ταχύτητας που χρησιμοποιούμε είναι σχεδιασμένος να μειώνει στο ελάχιστο τη σκληρή χρήση των μπαταριών ανεβάζοντας έτσι το χρόνο ζωής τους.

12. Πόση είναι η κλίση σε ανηφόρα που μπορώ να ανέβω;
Εξαρτάται από το βάρος σας, πόσο φορτίο έχει το ποδήλατό σας και πόσο δυνατά κάνετε πετάλι. Υπολογίστε δυνατότητα ανάβασης τουλάχιστον 8% κλίσης, με πιθανότητα 15% ή και παραπάνω.

13. Το όλο σύστημα είναι αδιάβροχο;
Το μοτέρ και ο ρυθμιστής δεν είναι σφραγισμένα και, ως εκ τούτου δεν είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν μέσα σε νερό, μπορεί όμως να αντέξει αρκετά μεγάλο φορτίο νερού, όπως το να περάσετε από μια βαθειά λακκούβα με νερό. Οι μπαταρίες λιθίου δεν πρέπει ποτέ να βυθιστούν σε υγρό, αν και είναι καλά προστατευμένες από βροχή και πιτσιλίσματα.

14. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα χρειάζονται ειδική συντήρηση;
Όχι. Πρέπει να τη λιπαίνετε την αλυσίδα με το κατάλληλο λιπαντικό. Με άλλα λόγια απαιτείται η στάνταρντ συντήρηση που γίνεται σε ένα απλό ποδήλατο.

15. Μήπως το μοτέρ ασκεί υπερβολική δύναμη στους δίσκους ή την αλυσίδα;
Όχι. Στη πραγματικότητα το μοτέρ δεν ασκεί καμία δύναμη στη αλυσίδα και στα γρανάζια.  Όταν πατάτε πετάλι ασκείτε τρομερά μεγάλη δύναμη σε ένα μικρό τμήμα της διαδρομής όταν τα πετάλια είναι στο ανώτατο σημείο του τόξου που διαγράφουν.

Τα εξαρτήματα κίνησης του ποδηλάτου (ρόδες κλπ) δείχνουν περισσότερη φθορά με τη χρήση του μοτέρ. Αυτό δεν οφείλεται στην επιπλέον πίεση που δέχονται, αντίθετα. Οφείλεται καθαρά στη χρήση και θα το διαπιστώσετε και εσείς όταν δείτε πόσα χιλιόμετρα κάνατε σε ένα χρόνο.

16. Μπορώ να ποδηλατώ χωρίς τη χρήση του μοτέρ ή μόνο με τη χρήση του;
Φυσικά, το μοτέρ και τα πετάλια είναι εντελώς ανεξάρτητα. Το μοτέρ δε περιστρέφεται καθόλου όταν δεν ανοίξετε το γκάζι. Παρομοίως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μοτέρ μόνο και τα πετάλια δε θα γυρίζουν εκτός αν αποφασίσετε να τα χρησιμοποιήσετε. Το ποδήλατο μπορεί, σε αντίθεση με τα μηχανάκια ή τα αυτοκίνητα, να ρολάρει χωρίς να είναι κανένα τμήμα των αλυσίδων ή των γραναζιών σε κίνηση, μόνο με τη κεκτημένη του ταχύτητα χωρίς να επιβραδύνει σημαντικά όπως τα μηχανοκίνητα οχήματα. Όπως δηλαδή θα ήταν εάν βάζατε νεκρά εν κινήσει σε ένα αυτ/το ή μηχανάκι μόνο που στο ποδήλατο αυτό συμβαίνει από μόνο του. Σκεφτείτε πόση ενέργεια εξοικονομείται με σωστή χρήση του γκαζιού και χωρίς επιπλέον κινήσεις από τη πλευρά του ποδηλάτη.

17. Το Κιτ χρησιμοποιεί χειρόγκαζο ή το μοτέρ δουλεύει μόνο όσο ποδηλατώ;
Χρησιμοποιούμε στάνταρντ χειρόγκαζο στο τιμόνι είτε αντίχειρα ή κανονικό. Οδηγείτε το ποδήλατό σας όπως κάνατε πάντα μέχρι εσείς να αποφασίσετε ότι θέλετε επιπλέον δύναμη οπότε ανοίγετε το γκάζι. Ο ρυθμιστής ταχύτητας λειτουργεί σαν έξυπνος ενδιάμεσος μεταξύ των μπαταριών, του γκαζιού ή των πεταλιών και του μοτέρ είναι δηλαδή το μυαλό του μοτέρ. Ουσιαστικά, το γκάζι ή τα πετάλια επικοινωνούν και καθορίζουν το πόση δύναμη θα παράγει το μοτέρ. Το γκάζι λειτουργεί το ίδιο όπως και στο αυτοκίνητο.

18. Μπορεί να υπερθερμανθεί το μοτέρ;
Όχι. Όλα μας τα μοτέρ είναι υψηλής απόδοσης και δουλεύουν κανονικά "χλιαρά" στην αφή. Κάτω από ακραίες συνθήκες λειτουργίας μπορούν να ανεβάσουν λίγη θερμοκρασία αλλά ποτέ σε σημείο ώστε να προκαλέσουν έγκαυμα. Οι ενσωματωμένες ψήκτρες στο κορμό και η ειδική βαφή του αναλαμβάνουν να κρατήσουν τη θερμοκρασία σε ανεκτά επίπεδα.

19. Ποιό είναι το νομικό καθεστώς για τα ηλεκτρικά ποδήλατα;
Τα ηλεκτρικά ποδήλατα θεωρούνται κοινά ποδήλατα στη νομοθεσία όλων σχεδόν των χωρών με μικρές μόνο αποκλίσεις στην ισχύ του μοτέρ ή τη τελικά ταχύτητα. Μπορούν να χρησιμοποιούνται στα ίδια ακριβώς σημεία (ποδηλατοδρόμοι κλπ) όπως ένα κανονικό ποδήλατο. Σε γενικές γραμμές ένα ηλεκτρικό ποδήλατο δε πρέπει να υπερβαίνει τα 25 χλμ / ώρα με τη χρήση μοτέρ 250W μόνο.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα δε χρειάζονται άδεια κυκλοφορίας, δε χρειάζονται ασφάλιση ούτε και δίπλωμα οδήγησης. Δεν υποχρεούστε επίσης να φοράτε κράνος αν και εμείς για τη δική σας ασφάλεια θα το συνιστούσαμε. Εάν κάνετε το ποδήλατό σας να πηγαίνει περισσότερο από 25 χλμ μόνο με τη χρήση του μοτέρ εμπίπτει σε άλλη κατηγορία και θεωρείται σα μηχανοκίνητο οπότε μάλλον χρειάζεται άδεια, δίπλωμα και ασφάλιση. Πρακτικά όμως κανείς δε θα μπορέσει να διαπιστώσει αν το ποδήλατό σας πηγαίνει λίγο γρηγορότερα από τα 25 από τη στιγμή που μπορείτε άνετα να ξεπεράσετε νόμιμα αυτό το όριο πατώντας τα πετάλια διότι η νομοθεσία είναι σαφής επιτρέποντας υψηλότερες ταχύτητες με τη χρήση της ανθρώπινης δύναμης στα πετάλια. Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατο εκτός δρόμου (βουνό, μονοπάτια κλπ) δεν υπάρχει περιορισμός στην ισχύ και τη ταχύτητα που αποδίδει το μοτέρ.

20. Σε πόσο καιρό θα παραλάβω το κιτ μου μετά τη παραγγελία;
Σε γενικές γραμμές τα κιτ είναι ετοιμοπαράδοτα. Χρειαζόμαστε από μία έως τρεις ημέρες ανάλογα με το φόρτο εργασίας. Σε όλες τις παραγγελίες προκαταβάλετε το 100% του συνολικού ποσού με τη παραγγελία και σας το αποστέλλουμε.

GMlogo
Golden Motor
            genikitaxydromiki    b4s logo       
 
cctvcamera2
** Η σελίδα λειτουργεί για την υποστήριξη των πελατών της εταιρείας καθώς και για την ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται για την οικολογική ηλεκτροκίνηση, για αυτό και δεν υπάρχουν τιμές.